Alt hvad du behøver vide om nikkel

Nikkel er et kemisk grundstof med symbolet Ni og atomnummer 28. Det er et sølvhvidt, skinnende metal med et let gyldent skær. Nikkel hører til overgangsmetallerne og er hårdt og duktilt. Rent nikkel er vanskeligt at udvinde af sine malme, men har en betydelig kemisk aktivitet, da det reagerer let med luft ved stuetemperatur.

Selv om nikkel er klassificeret som et overgangsmetal, viser det større affinitet med at være en del af jerngruppen end mange andre metaller i denne kategori. Det er derfor, at de fleste af dets elementære egenskaber mere ligner jern end andre overgangsmetaller. For eksempel er det ligesom jern ferromagnetisk (om end ikke så stærkt) og har en moderat elektrisk og termisk ledningsevne

Nikkel er et af kun fire grundstoffer, der er magnetiske ved eller nær stuetemperatur (de andre er jern, kobolt og gadolinium). Curie-temperaturen for nikkel er 355 grader Celsius (671 grader Fahrenheit), hvilket betyder, at nikkel mister sin magnetisme, hvis det opvarmes over denne temperatur.

Anbefalede artikler